Intresserad av att köpa en valp från oss? 

Läs mer om vad det innebär nedan
Vi är så glada att hamnade här och vi kommer besvara lite återkommande frågor om att köpa valp från oss.

Köpa en valp från oss?

Vad har ni för avelsmål? Vårt mål är att föda upp rastypiska, friska och trygga hundarr med god mentalitet som fungerar väl i sociala situationer. 
Vi vill att de hundar vi föder upp är arbetsvilliga och trygga, att de är lekfulla, friska och vänligt sinnade. 

Hur är valparna uppfödda hos er?

De första veckorna har de bott i ett eget rum tillsammans med sin mamma , där hon fått vara ifred med valparna och haft lugn och ro. 
Senare har de flyttat ut i huset för att vara nära oss och socialiseras med både människor och andra hundar. Vi en en familj med 3 barn, 5 hundar och 2 katter, så valparna är vana vid liv och rörelse och allt vad en aktiv familj innebär i form av ljud, besökare och händelser.

Jag har hört att dvärgschnauzer är en skällig ras, stämmer det? Både ja och nej, dvärgschnauzer har viss vakt i sig och det är en såkallad "larmras", det vill säga att de för (o)ljud när de ska berätta att tex någon kommer. Men det är väldigt olika på individer, vissa skäller mer och andra inte alls. Det är dock viktigt att man från början är tydlig med valpen vad man önskar och tränar och belönar det beteende man vill ha. 

Det är bra att veta allt om sin ras, så vi rekommenderar dig att gå in och läsa mer om rasen Dvärgschnauzer här


Hur jobbig är egentligen pälsen att sköta? 
Det är en trimmras och för att få den välfungerande snygga och sträva "jackan" som fungerar som smutsavstötande, värmande och avkylande, så behöver pälsen skötas. Att sköta underullen kan du lätt göra själv hemma och för bästa resultat behöver det göras ca 1gång i veckan och det tar inte lång tid eller är svårt. 

Hunden behöver trimmas ner ca var 3dje månad och det betyder att en plockar bort den gamla pälsen för att lämna plats för ny, detta görs hos någon som kan. För den intresserade anordnas ofta endagars kurser i vardagstrimmning och efter en sådan kurs kan du sköta pälsen själv.

Jag vill kunna ha min hund lös, kommer det gå? Det är svårt att svara på, alla våra hundar kan gå lösa och håller sig gärna nära sin familj, men det är individuellt och något en behöver träna på. Att lära hunden komma när man ropar och att den ska hålla sig nära är grundläggande träning och vi rekommenderar alla att gå en valpkurs för att lära sig bra grunder i hundträning för ett enkel och fungerande vardag.

Jag vill gå på utställningar och tävla med min hund, går det?
Är du intresserad av att ställa ut din valp är det roligt om hunden är snygg och rastypisk och det är oxå viktigt att du berättar för oss att du har det intresset så vi kan välja en passande valp. 

Är du intresserad av att tävla så är även det viktigt att du berättar om vad du är intresserad av så vi kan välja den valp som passar för det. 

Det är givetvis svårt att så tidigt i valpens liv veta men vissa riktlinjer finns att följa, men det finns inga garantier att just din valp blir champion, det beror oxå givetvis på dig och din träning med hunden.


Jag skulle vilja ta valpar på min hund när den är vuxen, får jag det? 
När du köpt din valp så är den din och du får göra  vad du vill så länge du håller dig inom lagens ramar, men för att hunden ska vara lämplig i avel behöver vissa kriterier uppfyllas och du bör tänka igenom vad du har för mål med din avel. 


Jag har sett en valp på bild som jag fastnat för, kan jag boka den? 
Ja, visst är de söta?! Men vi kommer inte sälja någon valp till någon vi inte träffat och fått möjlighet att prata med och lära känna lite mer. Vi är mycket noga med att valparna hamnar i bra hem och även att rätt valp hamnar hos rätt ägare och därför är det viktigt att träffa dig och lära känna dig mer så vi vet vad du vill med din dvärgschnauzer i framtiden.

Vad har ni för krav på valpköpare?
Det är viktigt att köpet är välplanerat och att det finns en plan för vart valpen ska vara när du arbetar/studerar/semester, små valpar får inte lämnas ensamma och det finns även lagar att följa för hur lång tid en vuxen hund får lämnas utan tillsyn och sällskap.

Att du är införstådd i hundens behov i form av ett bra foder, skötsel, aktivering och djurskyddslagen.

Jag är inte så intresserad av varken utställning eller att tävla, jag vill ha en hund som sällskap?
Vi har inga krav på att du ska varken ställa ut eller tävla med din hund. 
Vi blir såklart väldigt glada om du vill testa utställning eller annan aktivitet men det finns inga krav eller måsten. 
Vi önskar dock att du gör BPH/MH med din hund när den fyllt 1 år, det är viktigt för vår möjlighet att utvärdera kullen. Det är en väldigt rolig sak att göra och man lär sig otroligt mycket om sin hund som individ vid ett sådant test. 


Jag är äldre/yngre och undrar om ni har någon åldersgräns? 
Vi är noga med att varje valp från oss hamnar i ett passande hem och ser inte att ålder är något som bestämmer det. Är du yngre ser vi gärna att du har en vuxen som kan hjälpa dig med ansvar och ekonomin runt hunden. 

Kan jag köpa valpen på avbetalning? 
Nej, vi säljer inga valpar på avbetalning. 

När kan jag komma och hälsa på valparna? 
Från det datum valparna fyller 5 veckor så är du välkommen att bestämma en dag och tid för att komma och hälsa på oss, Mamman och valparna. 


När kan jag hämta hem min valp? 
När valpen är 8 veckor får den flytta från sin mamma, den ska då vara vaccinerad, avmaskad, dolda felförsäkrad och även ha ett veterinärintyg som inte får vara äldre än 7 dagar. Så det är viktigt att i god tid bestämma med oss vilken dag du vill hämta din valp. 
Vad händer när jag hämtat min valp?
Den första tiden hemma är det viktigt att valpen får lugn och ro, med valpen medföljer ett valpkit med mat, filt som luktar mamma och lite information.

Det är viktigt att försäkra valpen.

Kan man kontakta er om man har frågor?
JA!! Vi vill gärna att ni kontaktar oss med allt som gäller valpen och vi önskar finnas till hand i alla frågor alltid, så det är bara kontakta oss när som helst. 

Vi vill såklart hålla kontakt mer er och följa i både stort och smått, så vi har skapat en facebookgrupp exklusivt för våra valpköpare där ni kan hålla kontakt med varandra och oss, samt ta del av information från kenneln och små tips i vardagen.  
Vi har även som mål att ha valpträffar där vi träffas med våra hundar och gör roliga saker tillsammans. 

Vad kommer valparna heta? Vårt kennelnamn är Wie Humelies och valparna kommer döpas efter vissa teman som baseras på deras namn.
Så alla kommer heta samma sak men på olika språk.
Men det är bara i stamtavlan, du får välja precis vilket namn du vill att din valp ska lyssna till. 

Hur kontaktar jag er?
Under fliken kontakt hittar du alla uppgifter och hur du kan kontakta oss eller fyll i formuläret nedan så kontaktar vi er.

Vad är fodervärd?

Fodervärd

Om en väljer att ta en hund som fodervärd följer både rättigheter och skyldigheter och SKK har tydliga regler för det som du kan läsa här.
En foderhund kostar inget i inköp, utan du betalar hunden genom att låta kenneln ta - för tik två kullar och hane 6 kullar.
Det är mycket viktigt att du tänker igenom både för och nackdelar och är väl införstådd i vad som gäller innan du tar en hund på foder, både för din, hundens och vår skull.
En fodervärdstik kommer vara borta längre perioder för valpning och det är viktigt att du är ok med att hon kommer bo hos oss ca 10 veckor när det är dax. 
En foderhane måste finnas tillgänglig för avel med ganska kort varsel.

Kenneln

I val av fodervärdar till våra hundar så lägger vi stor vikt vid dig som person och vår relation. Det är mycket viktigt att vi kommer överens och har ett gott samarbete, för ett fodervärdsavtal sträcker sig under lång period och då ska både du och vi kunna känna oss trygga med att avtalet följs.
Vi söker fodervärdar som är väl införstådda i rasen och vad den kräver, både päls och aktiviteter. 
Vi ser gärna att du har ett genuint intresse av att vara aktiv med din hund och ett önskemål att du sköter pälsen enligt de krav som ställs för en fungerande päls. 
Är du intresserad av utställning och/eller arbetande grenar är det ett stort plus.
Det är även viktigt att du bor "i närheten" av oss.

Hundarna

De hundar vi väljer att lämna ut till fodervärd är hundar som vi önskar ha kvar för avel i kenneln. Det är hundar som ska föra rasen framåt. 
För att en hund ska vara lämplig i avel är det viktigt att den är frisk, rastypisk och har en mycket god mentalitet. Vilken hund, färg och vilket kön vi väljer är svårt svara på innan valparna är lite större, därför kan vi inte  lova bort valpar tidigt och vi kan även under valparnas uppväxt ändra oss om vilken valp som är mest lämplig.


Köp med bebehållen avelsrätt?

Ibland kan vi välja att sälja en valp men vi behåller rätten att, för en tik ta en kull och en han 3 kullar. 
Då kostar valpen halva köpesummans som erläggs när du hämtar valpen. 
Läs mer om vad som gäller här